KÉRDÉS: Engedsz-e kis megátalkodott, kifejletlen homloklebenyes ördögfajzatokat, akik kaján vigyorral nézik leégni életed munkáját, csak mert Pistike nem akarta odaadni a …bal Twixet is??!

Tu casa es tu casa – azaz a te lakásodba az költözik, akit te engedsz. Akkor tehát: kölyök jöhet?

Sokan rettegnek – és nem is nehéz megérteni őket, ha a lakás épségét priorizáljuk. Mármint: KI NEM szeretné, hogy a fal Polifarbe-falszínű és ne alkoholos szivárványfilc próbaállomás legyen?! Vagy bár extra-kopásálló parkettát vettél, de nem okvetlenül kéne tesztelni, hogy a konzervnyitóval match-boxozást is bírja-e. A gyerekek nem kimondottan terveznek 3 másodpercnél többet és még nem ügyesek. Ez a kettő így együtt is bőven elég, hogy a legkevésbé csintalan fajta is irreverzibilis károkat okozzon – full véletlenül.

Nekik MINDEN játszótér

…a lakásodra miért ne így tekintenének?! Csupa rettentő-izgi felfedezni és össze-kíváncsikodni-való:
Hányszor kell becsapnom az ajtót, hogy a tesóm kedvenc képe ripityára törjön a túloldalán?!
Te tudtad, hogy felhő van a párnában?? Mindegyikben!

A gravitáció vajon erre az óriási Ming-vázára is ugyanúgy hat…?!
Csak ezt az egyetlen kis falevelet felgyújtom itt a füzetemen…
Én csak segítettem a pemzlis bácsinak a TVben… vagy: Anya, énművész leszek!

Mi történik vajon, ha annyi vizet engedek a kádba, hogy túlcsorduljon a szélén…?! Aztán: Júúúj, most, hogy csurig van, már nem érem el a csapot… De anyának nem szólhatok, mert mérges lesz… Akkor inkább elbújok a szobámba Legózni, amíg kifogy a csapból, mint a tejes dobozból… mert valamikor ki KELL fogynia, igaz?!
…és akkor a királylány belepottyant a feneketlen kútba, ahova a hétfejű hercegnek most az indákkal teliszőtt erdőn át el kell jutnia, hogy kimentse, okééé?!??!!

Ilyen, meg ilyenebb az élet a gyerekekkel – ha neked is van, biztos csodás fotográfiákkal is ki tudnád egészíteni a drágaságok anti-állagmegóvó csínytevéseit. Élnek, muriznak, tanulnak – ami sajna ilyesmikkel tud járni. …de te is felnőttél leégetett ház nélkül, és a szüleid sem az adósok börtönéből neveltek fel, mert annyi kárt okoztál, nem?!

…akkor máglyára az összes gyerekes családdal?

Az tuti, hogy kérj kauciót 😉 Mert amit el lehet rontani, azt megpróbálják.

Viszont azt hiszem, a kisgyerekes szülők azért edzettek – és résen is vannak. És azzal pedig bérlakáskeresőként ezer százalékig tisztában vannak, hogy hátrányból indulnak. Ezért a normálisabbja duplán-triplán ügyel, hogy egyben maradjon a lakás – és ha nem is, boldogan kárpótolja a tulajdonost, ha emiatt lehet fedél a fejük felett!

Nyilván érdemes a bérleti szerződés írásánál ránehezkedni eggyel nagyobb részletességgel arra a részre, hogy miként történik a károk rendezése, amennyiben keletkeznek (FOGNAK keletkezni – a szent-angyalka-mintagyerek illúziójától inkább most kezdj már búcsúzkodni). Legyél nyitott – de szigorú. Képviseld az érdekeidet, biztosítsd be magad – és tedd zsebre a karma-pontot, hogy segítesz egy gyerekes családnak boldogulni 😉

És azt se feledd: a lurkókat etetni, ruházni, iskolázni kell. Lehetőleg egy stabil környezetben – tehát a szülők igenis fő célként kezelik majd, hogy maradhassanak nálad. Tehát valószínűsíthető, igenis lesz fix munkájuk és törekednek majd rendesen fizetni és vigyázni a lakásra is, mert 2havonta új suliba íratni a gyereket nem kimondottan leányálom, ha kipenderíted őket – a híd alatt csövezésről meg ne is beszéljünk…

A tévhit, hogy sose tudod kioffolni őket

Mert az. Mert nincs olyan Magyarországon semmilyen jogszabály nem zárja ki, hogy gyerekes családnak felmondjanak vagy kilakoltassák őket. Butaság a gyermekes családok kilakoltatásának tilalmára hivatkozva nem kiadni lakást. És csak zárójelben mondom: ha erre hivatkozva nem adod ki gyermekesnek a lakásod, megsérted az egyenlő bánásmód követelményét – és ha valaki zokon veszi és bemószerol, akár meg is bírságolhatnak.

Ezen túl-és-kívül: bárkit kilakoltatni macerás. Megbízhatatlan bérlőkkel, ha kölykösek, ha nem, vesződni megkeserítheti az életed. Tehát ne kezdj nyomikkal – csakis leinformált bérlővel!

NE KOCKÁZTASS – KÉRD MA AZ ÁLOM-LAKÓD EZÜST-TÁLCÁN >>>>>>>>>